Connect met Facebook

Rudy Bauwens

“Sport is voor mij een belangrijke component van het leven waar in België veel te weinig in wordt geïnvesteerd.”

Mijn naam is Rudy Bauwens. Ik werk voor Eurosport sinds 1991 en ik lever commentaar bij diverse sporten: vooral snooker en golf, maar occasioneel ook cross country skiën, bowls, wielrennen en diverse nieuwsmagazines. Verder ben ik heel druk bezig met eigen teksten en met vertaalwerk voor diverse magazines. Op mijn actief staat ook een boek over snooker.

Mijn favoriete sportverslaggevers zijn Peter Alliss en (wijlen) Jan Wauters. Peter Alliss omdat zijn golfcommentaar niets onnatuurlijks heeft. Hij heeft door de jaren heen zijn eigen unieke stijl ontwikkeld, kan zeer origineel uit de hoek komen en probeert - net als ik – tijdens het spel in het hoofd van de speler te kruipen. En in België hadden wij natuurlijk Jan Wauters: grote klasse met een unieke taalvaardigheid.
 
Mijn eigen sportieve carrière stelt weinig voor. Ik had aanleg voor zowat elke sport, maar niet voldoende om ooit van een carrière als professional te dromen. Wat niet wegneemt dat ik een van betere amateurs in België had kunnen worden indien ik de snookersport in mijn tienerjaren had ontdekt in plaats van op mijn 30ste. Idem voor mij golfspel (hcp 22.1). Nòg zo’n fantastische sport die ik veel te laat heb leren kennen!
 
Er zijn twee sportmomenten waar ik met heel veel plezier op terugkijk. Het eerste dateert uit 1987. Toen was ik in Blackpool voor de Mercantile Classic snooker. Tussen beide halve finales in speelde ik in de late namiddag tegen een Britse collega een ‘best of 5’ op de officiële oefentafel. Mijn collega had net de openingsstoot van een frame gespeeld toen Stephen Hendry kwam binnengestapt, want hij kwam zijn halve finale tegen Steve Davis voorbereiden. Ik vroeg Hendry of hij wou oefenen, maar hij zei: “Neen, ik heb tijd, gaan jullie maar even door want ik ben benieuwd hoe goed jullie snooker is...!” Extra druk dus, met een Hendry die op je vingers staat te kijken, maar toch... Er lag een lange rode en die knalde ik er in. En toen blauw. En toen weer rood... Uiteindelijk maakte ik een break van 67 en liet mijn collega verdwaasd én gesnookerd achter! Ik keek met enige trots naar Hendry en kreeg een minzaam lachje terug dat ik nooit meer vergeet. Ander topmoment: een hole-in-one op hole 3 van Golf Palingbeek in Ieper.
 
Mijn persoonlijk sportief dramamoment dateert uit het WK voetbal van 1990. In die periode was ik voetbalverslaggever voor een grote Belgische krant en was ik uitgestuurd naar het WK in Italië. Ik was er dus bij toen David Platt in Bologna de winning goal scoorde in de wedstrijd Engeland-België. Na die match trok ik de Belgische kleedkamer in voor interviews, maar ik had evengoed een begrafenis kunnen bijwonen. Want de interviews waren geen interviews omdat de journalisten even kapot waren van de uitschakeling als de spelers zelf.
 
Het kan verrassend klinken, maar ik heb geen favoriete sporters. Ik vind elke sport op topniveau heerlijk om naar te kijken en of het nu Roger Federer, Tiger Woods of Ronnie O’Sullivan is, of Marit Bjoergen, Sven Nijs of Usain Bolt: zij tillen hun sport naar een superieur niveau dat ook hun concurrenten inspireert en beter maakt. Als zij op hun best zijn, staat de rest in de schaduw. Ze brengen hun sport dicht bij de perfectie.
 
Mijn favoriete sportmoment is nog steeds het doelpunt van Piet den Boer tijdens KV Mechelen – Ajax, de finale van de Beker der Bekerwinnaars in 1988 in Straatsburg. Als voetbalverslaggever was ik in die periode heel nauw betrokken bij de opmars van het KV Mechelen van Aad de Mos. Ook dat was een geweldige tijd.
 
 


< Terug naar commentatoren overzichtZoek een commentator:


DIT IS EEN MAANDELIJKSE DIGITALE NIEUWSBRIEF. MELD JE HIER AAN!
Nu op Eurosport

In 2012 op Eurosport

Share |
(c) Copyright Eurosport - Disclaimer - Powered by Initium