Connect met Facebook

Jeroen Vanbelleghem

“Sport is voor mij de rode draad door mijn leven. Ik ben gefascineerd door sport sinds ik kan lezen en schrijven. Ik herinner me nog een foto van toen ik als jonge snaak van twee een poging deed om de sportkrant te lezen. Vroeger reed ik de grote klassiekers en rittenkoersen zelf in de achtertuin en gaf er commentaar op. Toen was het al duidelijk wat ik wou worden."


Mijn naam is Jeroen Vanbelleghem. Ik werk bij Eurosport sinds november 2011 en becommentarieer onder andere wielrennen en Noordse combinatie.

Vooral voetbal en wielrennen hebben me altijd enorm geboeid, ik volg deze sporten al lang nauwgezet en ben er steeds meer van gaan houden. Geen dag gaat er voorbij zonder dat ik op de een of andere manier sport consumeer. Actief of passief. Dat is al mijn hele leven zo en dat zal waarschijnlijk zo blijven. Velen noemen mij een sportfreak, maar ik hou het eerder bij een passie.
 
Ook tennis en wintersporten als de biatlon en het alpineskiën volg ik intensief. Ik heb enorm veel respect voor alle sporters, maar in de eerste plaats voor de triatleten. De Ironman op Hawaii is dan ook een van dé sportevenementen van het jaar, voor mij persoonlijk.
 
Mijn eigen sportieve carrière is bescheiden. Ik heb tot mijn zestiende gevoetbald. Weliswaar bij een bescheiden ploegje uit de provinciale reeksen, waarmee ik één keer kampioen ben geworden… mijn persoonlijke sportieve hoogtepunt. Verder ben ik een fervent tafeltennisser. In de provinciale schoolkampioenschappen behaalde ik op mijn zeventiende een zilveren medaille. Nu loop ik regelmatig hard, zo’n drie keer per week.
 
Mijn favoriete sportverslaggever is Karl Vannieuwkerke. Hij is afkomstig uit en woonachtig in dezelfde streek en is een  zeer goed wielerjournalist. Karl schrijft scherpe columns, geeft af en toe live commentaar en presenteert heel vaak. Vooral zijn Tourtalkshow is van een ongekend hoog niveau op de Vlaamse televisie. Zijn algemene sportkennis ligt zeer hoog, ik heb veel van hem opgestoken. Verder vind ik Michel Wuyts en Filip Joos uitstekende sportverslaggevers, die voor vele jonge sportjournalisten een voorbeeld zijn.
 
Ik heb niet echt één sportman of sportvrouw die ik meer bewonder dan de rest. Er zijn wel enkelen die daar in aanmerking voor komen. Roger Federer, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta, Kakà, Stijn Devolder, Tom Boonen, Fabian Cancellara, Magdalena Neuner en Marino Vanhoenacker. Als ik er toch iemand moet uitkiezen, ga ik voor Roger Federer. Hij is de beste aller tijden in zijn sport en benadert de perfectie. Al jaren is hij absolute top maar van verzadiging is nog geen sprake. Mijn favoriete sportploeg is bij uitstek voetbalclub AC Milan en voetbalnatie Italië in het algemeen.

Ik heb twee favoriete sportmomenten. Het eerste moment is de Ronde van Vlaanderen van 2008. Stijn Devolder won zijn eerste Ronde in de trui van Belgisch kampioen en weerlegde zo de grote kritiek op hem. Ik vind het een unieke renner, die meer respect verdient. Op dat moment voelde ik zijn geluk zelf ook intens. Het tweede moment bevindt zich in een andere sporttak en een ander land. Mijn grote sympathie voor AC Milan zorgt er voor dat de Champions League titel in 2007 tegen Liverpool een fantastisch moment was. Kakà en Inzaghi blonken uit en werden helden. Vlak daarna komt het WK wielrennen van 2005, toen Tom Boonen wereldkampioen werd en zich onsterfelijk maakte in Vlaanderen. Nog nooit heb ik zo’n verafgoding van een sportman meegemaakt.
 


< Terug naar commentatoren overzichtZoek een commentator:


DIT IS EEN MAANDELIJKSE DIGITALE NIEUWSBRIEF. MELD JE HIER AAN!
Nu op Eurosport

In 2012 op Eurosport

Share |
(c) Copyright Eurosport - Disclaimer - Powered by Initium